Pienimuotoista kasvatusta kotioloissa

Kasvatan amstaffeja pienimuotoisesti kotioloissa. Kotonani asuu vain 1-2 uroskoiraa, kaikki kennelin nartut asuvat sijoituskodeissa tai ovat ns. leasing-narttuja perhekoirina. Näin takaan jalostusnartuilleni hyvät olosuhteet ja riittävän yksilöllisen huomion rakkaina lemmikkeinä omissa perheissään. Amstaffi ei ole missään nimessä useinkaan hyvä laumakoira ja se monesti kärsii jos joutuu elämään eristyksissä ihmislaumastaan.

Ensimmäinen amstaffini on syntynyt jo yli 17 vuotta sitten. Kasvatustyön aloitin vuonna 2009 ja tähän mennessä kennelnimelläni on syntynyt 27 pentuetta. Olen myynyt ulkomaille 7 pentua, USA:an, Liettuaan, Viroon ja Ruotsiin. Kyselyjä on tullut paljon muistakin maista, mutta en mieluusti myy vieraille kasvattajille.

Kasvattejani olen myynyt yhteensä 23 pentua 16 eri kasvattajalle, 16 eri pentueesta. Jalostukseen itseni lisäksi on käytetty 20 eri kasvattiani 16 eri kasvattajan toimesta, osa useampaan kertaan. Golden Ferya-koiria löytyykin jo hyvin monien koirien sukutauluista, koska moni kasvattaja on jatkanut minun kasvateillani kasvatustyötään.

Palkittua kasvatustyötä

Yritän aina etsiä pennuille parhaat mahdolliset kodit. Toivon uusien omistajien panostavan pennun kasvatukseen yhteiskuntakelpoiseksi koiraksi. Toivon myös kaikille kasvateilleni tehtävän vähintään pevisan mukaiset terveystutkimukset, sekä käyvän vähintään yhdessä näyttelyssä sekä suorittavan luonnetestin. Suurin osa kasvateista elää kotikoirina lapsiperheissä mutta osalla on myös harrastustuloksia ja moni käy myös silloin tällöin näyttelyissä, osa jopa ahkeramminkin. Olen kasvattanut 15 Suomen muotovaliota ja kasvatustyöni on palkittu Vuolasvirta-palkinnolla toisena amstaffikasvattajana Suomessa. 

Terveys ja rodunomainen ulkomuoto

Kasvatustyössäni pidän hyvin tärkeänä jalostusyksilöiden perusterveyttä. Niiden tulee olla kaikkiruokaisia ja hyvävatsaisia, elinvoimaa huokuvia koiria joilla ei ole sairauden oireita tai ongelmia terveyden/ruokavalion kanssa. Kaikki jalostuskoirani ovat vähintään pevisan mukaisesti tutkittuja, lisäksi pyrin huomioimaan myös rodun jalostussuositukset. Iho-ongelmaisia tai allergisia koiria en siis edes harkitse jalostuskäyttöön, mukaan lukien jatkuvat tulehdussairaudet tai hormonaaliset häiriöt (liian tiheä juoksuväli, epätavalliset juoksut, vahvat valeraskaudet).

Luonteiden merkitys on kasvatustyössäni myös suuressa roolissa. Amstaffin ei mielestämme tule koskaan olla arka, epäileväinen tai pidättyväinen ihmistä kohtaan. Tällaisiä yksilöitä en koskaan käytä jalostukseen, vaan valikoin jalostuskäyttöön avoimia, ihmisrakkaita ja iloisia koiria jotka eivät aristele lapsia, uusia juttuja tai omaa haasteita arkikäytöksessään. Pidän myöskin laukauksen sietoa tärkeänä osana koirien hyvää hermorakennetta, enkä missään nimessä käytä jalostukseen ääni- tai alusta-arkoja koiria.

Terveys ja luonne on kasvatuksessani tärkeimmät prioriteetit, halutaanhan koiran pysyvän terveenä jopa 15 vuoden ajan sekä olevan luonteeltaan mukava, rodunomainen ja kyetä ilman kommervenkkejä normaaliin arkeen. En silti halua unohtaa yhdistelmissäni rodunomaista ulkomuotoa. Amstaffi on vahva ja atleettinen koira, jonka tulee olla vankka mutta ketterä ja riittävän elegantti. Amstaffin rakenne on liioittelematon, sillä ei ole suuria määriä ylimääräistä nahkaa, vaan nahan tulee olla ”kireä”, karvan lyhyt ja lihaserottuvuuden kohtuullisen hyvä. Amstaffi ei saa olla liian raskas, eikä myöskään liian kevyt, joten tyyppi on tärkeä asia jalostuksessa, koira tulee heti tunnistaa rotuisekseen ilman epäilyksiä sekarotuisuudesta. Kuonon pituuden tulee olla riittävä, amstaffi ei ole lyhytkuonoinen rotu eikä kärsi hengitysvaikeuksista. Jalostuksessa pidän ulkomuodon osalta tärkeänä siis sopusuhtaista rakennetta, oikeaa kokoa, oikeaa tyyppiä sekä etenkin rodunomaista päätä, josta amstaffi yleensä helposti tunnistetaan, onhan sen pää ja ilme ihan omanlaisensa eikä sitä voi herkästi sotkea muihin rotuihin.

Sijainti

Hamina, Finland

Email

 

jonna.horkka@gmail.com